neděle 22. listopadu 2015

Easy | Tammara Webber

Taky si připadáte takový vyšťavení? Asi budu vinit počasí, protože mi nic jiného nezbývá. Všechno mi připadá strašně nudné a fádní, nic mě nebaví, u ničeho dlouho nevydržím. Takže místo učení pobíhám po bytě a uklízím, zatímco večer se nejspíš s kafíčkem posadím ke knížce:)

Anotace
Sledoval ji, ale neznal ji. Až do chvíle, kdy se stal díky náhodnému setkání jejím zachráncem...

Dívka, která se domnívá, že lidem nelze věřit, na sliby se nedá spoléhat a věrnost je pouhá iluze. Chlapec, který věří, že pravda je relativní, že lži dokážou skrýt nesnesitelnou bolest a vina je neodpustitelná. Potvrdí si navzájem svá přesvědčení, nebo je naopak jeden druhému definitivně vyvrátí?
Když Jacqueline následuje svého kluka na vysokou školu, kterou si vybral, rozhodně nečeká, že se s ní dva měsíce po začátku druhého ročníku náhle rozejde. Dva týdny stráví v naprostém šoku, aby se pak probudila v jiné realitě: je nezadaná, místo na výběrovou hudební konzervatoř chodí na státní univerzitu, bývalí přátelé ji najednou ignorují a poprvé v životě jí hrozí, že z nějakého předmětu propadne.
Při odchodu z večírku je Jacqueline na opuštěném parkovišti napadena klukem ze studentského spolku, do něhož patří i její bývalý přítel. Zachrání ji neznámý mladík, který byl ve správný čas na správném místě, a ona 
chce jen jediné – vymazat útok a celou tu noc z paměti. Ale její zachránce Lucas chodí na stejné přednášky z ekonomie jako ona, sedí v zadní řadě, skicuje si něco do bloku a při tom se na ni dívá. Její kamarádky ho ohodnotí jako dokonalý materiál na nezávaznou divokou známost, která jí pomůže vzpamatovat se po rozchodu.



Když se z útočníka, který ji napadl, stane stalker, má Jacqueline na výběr: zhroutit se, nebo se začít bránit. Lucas nad ní drží ochrannou ruku, ale sám má svá vlastní tajemství. Najednou je těžké odhalit, co se skrývá za vnějším zdáním, a není jasné, komu se dá věřit.


Nějakou dobu jsem se čtení této knihy poctivě vyhýbala, protože hned ta první věta v anotaci zněla dost... Dost divně. Být na místě Jacqueline tak zdrhám a to hodně rychle. Očividně jsem však jediná, koho dokáže vyděsit, když mě někdo sleduje, takže tohle přeskočíme.

Připadá mi, že poslední dobou jsou všechny teenage hlavní postavy nějakým způsobem pošramocení. Jako by spisovatelé razili heslo "Jsme sadističtí bastardi, kteří rádi mučí své výtvory". Tedy nic proti mučení, ale už je to trochu ohrané. Jacqueline nebyla doopravdy znásilněná a vlastně tenhle můj výlev není nic proti této knize, protože ten útok a všechno kolem byly důležité pro příběh, ale proč je to všude? Drogy, alkohol, znásilnění, rvačky, fyzické i verbální týrání. To všechno už jsem od zahraničních autorů několikrát četla a tak si říkám, že, jestli je tohle skutečně běžné, můžu děkovat za náš malý klidný státeček...

Na druhou stanu je fajn, že se konečně začíná mluvit o problémech, o kterých se nikomu mluvit nechce. Nedávno jsem četla, že v USA se každým rokem 3,4 miliony lidí přihlásí jako oběti stalkingu. Ovšem už i náš malý klidný státeček zaznamenal několik případů stalkingu a s účinností od 1. ledna 2010 u nás platí zákon o Nebezpečném pronásledování.


Samozřejmě kniha není jen o útocích a stalkingu. Jacqueline dále navštěvuje školu, prokousává se ekonomikou a bojuje za pokračování ve studiu. Vyrovnává se s otřesným zážitkem, začne navštěvovat kurzy sebeobrany a zjišťuje, že rozchod s přítelem vlastně nemusel být až tak špatnou událostí. Samozřejmě se sbližuje s Lucasem, který však sám není tak vyrovnaný, jak se zdá. Lucas i Jacqueline bojují se svými vnitřními démony, ale i sami se sebou, než (já vím, že je to spoiler, ale sakryš snad nečekáte jiný konec?!) než si k sobě najdou cestu.

Příběh je sladkobolný, skvělý na ukrácení dlouhé chvíle, kdy se chcete nechat unést v takovém tom happyend obláčku. Jen poslední dvě poznámky:
1. Nikdy, ale vážně nikdy si nevybírejte školu podle své přítele. Po rozchodu za prvé uvíznete někde, kde jste ani nechtěly být. A za druhé ještě toho blbce budete muset vídat!

2. Jsem jediná, kdo je přesvědčený, že dvojici na obalu viděl už i na jiné knize? ._.

AnetKej

Žádné komentáře:

Okomentovat