středa 30. prosince 2015

Na ostřích čepelí | Miroslav Žamboch

zdroj
Anotace

Byznys a politika je třeskavá kombinace. V okamžiku, kdy hromada zlata na misce pomyslných vah přesáhne kritické množství, cena lidského života se vytrácí. Pro některé ze zúčastněných se tím celý podnik mění v osobní záležitost a to změní i pravidla hry. Právník v tandemu s nevypočitatelným zabijákem proti všem ostatním – mocnému impériu, politikům i bezohledným obchodním magnátům. A v pozadí netrpělivě vyčkávají diskriminovaní čarodějové, stojící před rozhodnutím, na čí stranu se přiklonit. Soupeřící strany neuznávají žádná pravidla a za chyby se platí krví.


Ke knize jsem přišla náhodou. Dívala jsem se na žebříček nejlepších sérií na legie.info, kde je Koniáš umístěný na úctyhodném šestém místě. A protože série na vyšších příčkách jsem všechny znala, neodolala jsem a začala si toho o Koniášovi zjišťovat víc.
zdroj

Asi by bylo dobré trochu děj celé knihy osvětlit, protože anotace, ač chytlavá, toho moc nenapoví. Hlavní postava Koniáš se živí jako žoldák a zrovna dostal nabídku, která mu může změnit život. Má přepravit minimálně tisíc mužů, žen a dětí přes několik států, aby v úseku neobydlené země založil kolonii. Důvod je prostý. Zisk. Stát má problém sehnat obilí, kvůli nedostatku vhodné půdy musí draze odkupovat od jiných. Nová kolonie postavená v úrodných planinách by otřásla trhem.

To se samozřejmě nelíbí spoustě lidem. Koniáš jde z jednoho průšvihu do druhé. Zapomeňte na frázi z louže pod okap. U Koniáše to vypadá spíš tak, že se na poslední chvíli dostane z hořícího domu, jen aby ho smetlo tsunami. Ze začátku jsem si říkala, že má hoch z pekla štěstí, protože ze všeho vždy vybruslil. Jenže zranění jak fyzické, tak psychické se neustále přidávaly a útoky nepřestávaly. Přesto autor nikdy nepřekročil tu hranici, kdy si říkáte, že prostě neví co by, tak tam něco patlá. Místo toho na sebe celý příběh logicky navazoval a běžel jako na drátkách. Autor to měl prostě po celou dobu pevně v rukách. Přišel se skvělou zápletkou, vybudoval historické i politické pozadí.

Co ale považuji za nejdůležitější jsou postavy. Žoldák Koniáš, dětský sirotek Umwald, prostitutka Rezka, voják Kowalski a spousta dalších. Žamboch vytvořil pravděpodobně ty nejživější postavy, se kterými jsem se, kdy setkala. Dozvíte se jejich sny, naděje, pochyby i obavy. Na svět se bude chvíli dívat očima jednoho, pak zas druhého. Často se seznámíte s jednou osobou několikrát, pokaždé z pohledu jiného člověka. Autor si s postavami skvěle vyhrál.

Série Koniáš má celkem dílů, a přestože jsem prvním dílem nadšená, do dalších dílů se pustím až po přestávce. Další takové týrání bych v tak krátkém časovém období nemusela přežít.


AnetKej


Žádné komentáře:

Okomentovat