úterý 29. března 2016

Korektor | Vilém Koubek a Jana Kilianová

Anotace

Důvěru v lidstvo dal do zastavárny a peníze za ni propil, ve znaku má škodolibost a sarkasmus je pro něj univerzální odpověď na všechno. Ano, to je cynický korektor, který své poznatky z opravování cizích paskvilů, rady i názory na život sděluje světu prostřednictvím stejnojmenného stripového komiksu. V bezmála sto padesáti stripech obsažených v knize vás rozebere, poučí i pobaví. Pokud byste ani pak nebyli přesvědčeni o tom, že sebevědomí autorů chutná nejlépe zalité jejich slzami, má v zásobě ještě řadu speciálů a bonusů. A aby toho nebylo málo, dovolí vám Vilém s Janou nahlédnout do zákulisí prostřednictvím mnoha poznámek, vysvětlivek či jazykových perliček a v neposlední řadě také komiksovou sérií o tvorbě Korektora nazvanou Autoři. Takže: Pozor na chyby!





Za každou knihou se skrývá její tvůrce. Pokud se jedná o zahraniční kousek, pak i překladatel. Někdo musel vytvořit obálku, další ji schválili. Jestliže jsou stránky textu doplněny o ilustrace, někde na konci je o jejich autorovi krátká zmínka. Ovšem korektor? To je zdlouhavá, často nevděčná, až deprimující práce. Právě korektoři vysedávají nad nekonečnými záplavami písmen a často naší dobité češtině vrátit trochu hrdosti. Ovšem nikdo jim za to nepěje ódy. A proto jsem si na měsíc komiksu vybrala Korektora. Někdo na něj musí dohlížet, jinak se nám uchlastá k smrti. A kdo má potom ty hrubky číst?




Korektor obsahuje 140 stripů a je, jak sama obálka tvrdí, "komiksem o chybách a o životě". Autoři si pomocí ironie a sarkasmu berou na mušku dnešní lhostejnost k pravopisu, obzvláště u nových autorů, kteří, přestože dokážou napsat celou knihu, si s pravidly českého pravopisu příliš nerozumí. Na konci
pak najdete speciál a bonusy. Korektor nasadí i jinou tvář, než jeho typickou masku znuděného masového vraha. Dále se pak představí i sami autoři - Vilém Koubek a Jana Kilianová. Na konci už pak čekají speciální komentáře k některým stripům a skutečná perla - osobní test na pravopis. Upřímně sama jsem si ho ještě nevyplnila, moc si netroufám.

Moje diktáty jsou občas hodně žalostné, přesto se ale považuji za slušně píšící. Nemám ráda, když někdo někoho kamenuje na internetu, protože se mu někdo popletlo y, i. Na druhou stranu často vidím spoustu hrubek, proto korektorův humor chápu. Nemusíte umět pravidla pravopisu nazpaměť, abyste se u komiksu zasmáli. Stačí trocha nadhledu. :)


AnetKej

Žádné komentáře:

Okomentovat